Paus erkent monniken van Thibirine als martelaren, samen met 13 andere vermoorde religieuzen in Algerije

Paus Franciscus heeft negentien in Algerije vermoorde rooms-katholieke priesters en religieuzen, onder wie de monniken van Thibirine, ­officieel als martelaar aangemerkt. Zij zijn geen slachtoffers van de islam, maar van hun solidariteit met moslims.

De film Des hommes et des dieux ontroerde wereldwijd. De trappisten van Thibirine werden in mei 1996 onthoofd. Nog altijd is onduidelijk wie de moordenaars waren. Ze zijn ­echter niet de enige slachtoffers van ‘het zwarte decennium’ dat Algerije heeft doorgemaakt.

Paus Franciscus heeft, in nauw overleg met de Algerijnse bisschoppen, uitdrukkelijk aangegeven dat deze zes Trappisten tegelijkertijd zalig verklaard gaan worden met dertien andere slachtoffers.

Naast de zes monniken lieten zeven vrouwelijke religieuzes en zes mannelijke religieuzen van verschillende congregaties het leven. Allemaal werden ze omgebracht omdat zij hun leven deelden met de Algerijnen: als onderwijzer, verpleegster, bibliothecaris. En allemaal uit naam van het evangelie.

De laatste van de negentien nu officieel als martelaar erkende slachtoffers was mgr. Pierre Claverie. Deze dominicaan werd in 1981 bisschop van Oran. Hij werd op 1 augustus 1996 samen met zijn chauffeur en vriend, Mohamed Bouchikhi, vermoord.

voor de islam

De vier rooms-katholieke bisschoppen in Algerije reageerden met vreugde op het pauselijk besluit. ‘Zij getuigden van de grotere liefde, ­namelijk het leven geven voor hen die men liefheeft.’

De kleine Rooms-Katholieke Kerk in Algerije legt de nadruk op het feit dat deze martelaren niet in eerste ­instantie martelaren van de islam zijn, maar juist voor de islam, namelijk uit solidariteit met de moslims. De bisschoppen schrijven dan ook dat deze ‘broeders en zusters niet zouden accepteren dat wij hen zouden scheiden van hen te midden van wie zij hun leven lieten’. Hun dood ‘werpt licht op het martelaarschap van vele Algerijnen tijdens het ­zwarte decennium dat Algerije heeft doen bloeden’.

De bisschoppen spreken over duizenden slachtoffers en noemen in het bijzonder de 99 imams die werden gedood omdat zij weigerden gewelddadige actie te steunen.

Waarschijnlijk zullen de plechtig­heden in Oran plaatsvinden.

Er wordt gespeculeerd dat paus ­Franciscus er wellicht zelf voor naar Algerije zal gaan komen. Maar noch over deze mogelijkheid noch over een definitieve datum is iets bekendgemaakt.

De enige overlevende van Thibirine, broeder Jean-Pierre Schumacher, de portier van het klooster, woont nu in Marokko.

Hij laat ontroerd weten er – ondanks zijn bijna 92 jaar – alles aan te zullen doen om bij de zaligverklaring aanwezig te zijn. <

(Gepubliceerd in het Nederlands Dagblad van 30 januari 2018)

Plaats een reactie