Paus kijkt terug op 500 jaar Reformatie: “Nu niet stil blijven staan!”

Paus Franciscus ontving woensdag 7 december 2017 het presidium van de Lutherse Wereldfederatie. Hij keek dankbaar terug op het herdenkingsjaar van 500 jaar Reformatie en riep op om vooral nu niet stil te blijven staan op de oecumenische weg.

Franciscus sprak over “de oecumenisch belangrijke momenten van het onlangs afgesloten jaar dat de 500e verjaardag van de Reformatie markeerde“. Hij riep zijn bezoek aan de Lutherse Wereldfederatie die op 31 oktober 2016 (Hervormingsdag) in Lund (Zweden) bijeen was in herinnering.

 

De paus dankte voor het feit dat lutheranen en rooms-katholieken dankzij de oecumenische dialoog in staat zijn geweest om vooroordelen over Maarten Luther en de rooms-katholieke kerk in zijn tijd uit de weg te ruimen. Lutheranen en katholieken kunnen volgens de paus “nooit meer rivalen of tegenstanders zijn“:

Dankzij een uitgezuiverde herinnering kunnen we nu met vertrouwen naar een toekomst kijken die de last van conflicten en vooroordelen uit het verleden niet meer hoeft te dragen. Een toekomst slechts verschuldigd is aan de wederzijdse liefde (cf. Rom. 13:8), een toekomst die ons oproept om de gaven die uit de verschillende kerkelijke tradities afkomstig zijn te onderscheiden en hen als gemeenschappelijk erfgoed te ontvangen.

Belangrijker dan alle onenigheden, verschillen en wonden uit het verleden, is er de huidige, grondleggende en permanente realiteit van ons doopsel waardoor wij kinderen van God zijn geworden en broeders en zusters van elkaar. 

Daarom kunnen we onszelf  nooit meer toestaan elkaars tegenstanders of rivalen te worden. Hoewel het verleden niet veranderd kan worden, is de toekomst voor ons een uitdaging: we mogen niet langer weigeren om een grotere eenheid te zoeken in liefde en geloof.

Daarna sprak Franciscus over “de verleiding om stil te gaan staan om terug te kijken.

Zowel op geestelijk als op kerkelijk vlak geldt: wanneer we stil gaan staan, keren we ons ongemerkt altijd om. Onszelf tevredenstellen en stil blijven staan uit angst, luiheid, moeheid of zelfvoldaanheid, in plaats van met zusters en broeders op de Heer toe te gaan, betekent feitelijk dat we Zijn uitnodiging afslaan.

En om samen op Hem toe te gaan, zijn goede ideeën  niet genoeg: daarvoor zijn concrete stappen nodig en een uitgestrekte hand.”

Tenslotte sprak Franciscus over de gezamenlijke zorg van protestanten en rooms-katholieken voor de armen en zwakkeren.

De hele toespraak van de paus is in het Italiaans en in de Engelse vertaling HIER te lezen. <

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s